Všechno, co jste chtěli vědět o refinancování půjčky

refinancování půjčky

[obsahova-navigace]

Refinancování půjčky budou vzhledem ke končící době fixace hypoték v následujících měsících řešit desetitisíce lidí. Patříte k nim i vy nebo si plánujete vzít půjčku a chcete vědět vše potřebné spojené s tím, jak ji refinancovat? V tom případě se pusťte do čtení tohoto článku, který shrnuje všechny důležité informace na jednom místě. Dozvíte se nejen to, co je to refinancování půjčky, ale také jaké výhody přináší a kdy se vyplatí.

kolik doopravdy platím

Co je refinancování půjčky?

V první řadě si pojďme objasnit, co to je refinancování půjčky. Refinancováním se rozumí převod vašeho úvěru k jiné finanční instituci za nových podmínek. Jinými slovy je refinancování předčasné splacení půjčky jinou výhodnější půjčkou od nové banky. Refinancování probíhá s cílem získat lepší podmínky a výhodnější úrok.

Tip! Nevíte jaká půjčka je pro vás nejvýhodnější? Podívejte se na našem srovnávači online a hned.

Porovnej půjčky

splátky bance

Jaké jsou výhody refinancování půjček?

Jak už jsme nastínili, účelem refinancování je získání výhodnějších podmínek. Díky refinancování můžou lidé u nové banky získat nižší úrok, menší měsíční splátky anebo splácet půjčku delší dobu se stejným objemem finančních prostředků. Někteří lidé také půjčku refinancují, protože chtějí navýšit úvěr, a získat tak další peníze na aktuální potřeby, například rekonstrukci. Banky často refinancují hypotéky, ale také nebankovní půjčky bankovním úvěrem. Refinancování je výhodné jak pro samotné žadatele, tak i pro novou banku, protože získá nového klienta.

Věděli jste, že pokud byste měli hypotéku ve výši 2,5 milionů korun a došlo by ke snížení úrokové sazby o pouhého 0,1 procentního bodu, došlo by ke snížení měsíční splátky zhruba o 100 Kč měsíčně. To dokazuje, že i zdánlivě nepatrné snížení úrokové sazby, které by vám dokázala nabídnout konkurenční banka, se vám může vyplatit.

refinancování

Kdy půjčku refinancovat?

Lidé nejčastěji refinancují půjčku nebo hypotéku ve chvíli, kdy dochází ke změně úrokových sazeb, končí jim fixační doba hypoték nebo konkurenční finanční instituce nabízí lepší podmínky. Většina lidí, kteří mají hypotéku, ji refinancují na konci fixačního období, protože v této době mohou přejít k jiné bance bez poplatků. Refinancovat hypotéku je možné i dříve, je ale třeba počítat s tím, že si banky mohou naúčtovat smluvní pokuty a poplatky, takže se refinancování nakonec nemusí vyplatit.

Tip! Poraďte se o refinancování hypotéky s odborníky v oboru na našem srovnávači a ušetřete na splátkách v tu nejvhodnější dobu.

Refinancování hypotéky

jak ušetřit

Jak najít nejvýhodnější nabídku při refinancování půjčky?

Refinancování půjčky poskytují nebankovní instituce a banky, kterých je na českém trhu hned několik. Jak tedy zjistit, jaká banka nabízí nejvýhodnější podmínky? Jednoduše, s výběrem refinancování úvěru vám pomůže srovnání jednotlivých nabídek na internetu, které nabídky porovná za vás.

úvěr

Konsolidace půjček

Řada lidí refinancování půjčky zaměňuje s konsolidací půjčky. Nejedná se však o totéž. Pojďme si konsolidaci půjček, díky které můžete ušetřit nemalé peníze, blíže představit. Konsolidací půjček se rozumí sloučení několika půjček do jediné. Výhodou sloučení úvěrů je nejen úspora peněz, ale také možnost regulovat výši měsíční splátky a v neposlední řadě lepší přehled o půjčkách.

Tip! Podívejte se na nabídky konsolidace u různých bank a ušetřete na splátkách.

Porovnej konsolidaci půjček online

Pravidla konsolidace půjček

Konsolidace půjček má jasně stanovená pravidla. Pokud máte o sloučení úvěrů zájem, nesmíte být v registru neplatičů, maximální výše konsolidovaných úvěrů je 2,5 milionů korun a slučovat je možné jen následující formy půjček:

  • Účelové a neúčelové půjčky
  • Mikropůjčky
  • Spotřebitelské úvěry
  • Splátkové prodeje nebankovních společností
  • Kontokorenty a kreditní karty
  • Leasing

Pokud chcete získat výhodnější podmínky a lepší úrok, uvažujte o refinancování půjčky, díky němuž můžete ušetřit tisíce korun ročně. To, která banka nabízí lepší podmínky, můžete jednoduše zjistit díky srovnávačům na internetu.

Mohlo by vás ještě zajímat… 

* Nejoblíbenější typy půjček na internetu: Online půjčky 2021
* Půjčky s odpuštěním splátek: Příjemný benefit, nebo marketingový tah?
* Úvěrová kalkulačka porovná nabídky trhu, ukáže výše úroků a další užitečné informace