Přepis elektřiny na nového majitele

světla ve skleníku

[obsahova-navigace]

Odběr elektrické energie a plynu se vztahuje vždy k danému odběrnému místu. Elektroměr ani plynoměr si na vaši novou adresu nepřevezete. Z tohoto důvodu je potřeba energie na původním místě odhlásit a nový majitel si je přepíše na sebe. Dodavatelé energií jsou na tento krok zvyklí a na internetových stránkách mají k dispozici formulář na přepis elektřiny na nového majitele. Postup, jak na přepsat odběrné místo (byt/dům), je u dodavatelů energií podobný.

světlo v koupelně

Proč je nutné řešit přepis energií?

Podívejte se na přehled nejčastějších situací, během kterých je nutné buď odhlásit nebo přihlásit elektřinu.

Důvody, proč se odhlašuje elektřina:

  • stěhování z pronájmu
  • pronájem nemovitosti
  • prodej nemovitosti

Na sebe si elektřinu budete chtít přihlásit nejspíš z těchto důvodů:

  • stěhujete se do nového pronájmu
  • kupujete nemovitost
  • řešíte úmrtí nebo dědictví

Tip! Před tím, než se přihlásíte k odběru elektřiny u původního dodavatele, přesvědčte se, že je skutečně tím nejvýhodnějším. Stačí zadat pár údajů a během chvíle porovnat jejich aktuální ceny:

Porovnej dodavatele

lampička na nočním stole

Přepis elektřiny na nového majitele – co si připravit?

Co potřebujete zjistit, když řešíte přepis elektřiny na nového majitele? První z nich je jméno nového dodavatele, kterého pro elektrickou energii budete chtít. Podle PSČ si pak budete moci dohledat distributora. Další důležité informace jsou:

  • adresa odběrného místa
  • číslo a stav elektroměru ke dni přepisu (pokud stav nezadáte, distributor ho odhadne podle vaší dosavadní spotřeby, což ale může některou ze stran poškodit). Číslo elektroměru zjistíte z dřívějších vyúčtování energií.
  • kód EAN – tento údaj najdete na faktuře za elektřinu nebo ve smlouvě na dodávku u původního zákazníka.
  • doklad o vlastnictví nebo o vztahu k odběrnému místu – například nájemní smlouva, výpis z katastru nemovitostí, kupní smlouva, darovací smlouva, nebo doklad o dědictví.
  • kontaktní údaje na vás.

rodina

Jak na přepis elektřiny v případě dědictví

Pokud zajišťujete přepis elektřiny v případě dědictví, úmrtí, není potřeba zařizovat odhlášení. Na jméno zemřelého ale není možné energie odebírat, proto se předkládá úmrtní list jako “podpis” původního odběratele při přepisování smlouvy.

Tip! Pokud řešíte dědictví, mohl by se vám hodit i náš další průvodce: Auto jako dědictví. Jak řešit pojištění vozu po zemřelém?

lustr

Jak dlouho trvá přepis elektřiny na nového majitele?

V případě, že je potřeba řešit přepis elektřiny na nového majitele, ale dodavatel zůstává stejný, pak se jedná o tzv. přepis odběrného místa. Tento proces přepisu trvá do 2 týdnů. Pokud má být jiný i dodavatel, pak jde o přepis se změnou dodavatele. Tento proces trvá okolo jednoho měsíce. Jakmile dodáte potřebné informace, zašle vám dodavatel návrh nové smlouvy, kterou musíte vrátit podepsanou zpátky.

Obvykle platí, že si nový dodavatel energie po zaslání potřebných podkladů vše zařídí, a to včetně zrušení smlouvy v předchozím místě, stejně tak i zřízení smlouvy pro nové místo. Pro jistotu si před přepisem pořiďte fotodokumentaci se stavem elektroměru na daném odběrném místě.

Ještě by se vám mohly hodit… naši další průvodci elektrickou energií:

* 10 neuvěřitelně snadných tipů, jak ušetřit za elektřinu
* Elektrický krb: Jak ho vybrat a kolik stojí?
* Přepis elektřiny s dluhem: Co dělat, když byl předchozí majitel neplatič?