10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

portugalsko

[obsahova-navigace]

Proč je Portugalsko dobrá volba?

  1. Příjemné středomořské klima, které je vhodné pro opalování i procházky.
  2. Krása a rozmanitost krajiny, od písečných pláží po zelené hory, od historických měst po moderní metropole.
  3. Autentičnost a kultura země, která stále vzdoruje globalizaci a uchovává si svou identitu, jazyk a tradice.
  4. Nekonečné množství aktivit (surfování, památky, nákupy, golf, wellness, vodní parky nebo poznávací zájezdy).
  5. Skvělé víno a jídlo, čerstvé ryby, nepřekonatelné sladkosti, portské víno nebo typické pastel de nata.
  6. Přátelskost a pohostinnost místních lidí, kteří vám rádi poradí, pomohou nebo se s vámi pobaví.
  7. Bohatá historie a dědictví země, která byla kolébkou námořních objevitelů a má spoustu památek na UNESCO seznamu.
  8. Dostupnost a cenová výhodnost zájezdů, které nabízejí různé možnosti ubytování, dopravy a služeb.
  9. Možnost navštívit ostrovy Madeira nebo Azory, které patří k Portugalsku a jsou známé svou nádhernou přírodou, faunou a flórou.
  10. Jedinečná atmosféra spojující tradici a modernitu, kterou cítíte v každém rohu Portugalska.

Krajina a příroda v Portugalsku

Portugalsko je země s rozmanitou a krásnou přírodou, která je ovlivněna Středozemním mořem a Atlantským oceánem. Na severu se nachází hornatá oblast s evropským rostlinstvem, jako jsou duby, borovice nebo jilmy. Na jihu se rozkládá středomořská vegetace. Rostou tam zejména olivovníky, korkové duby, citrusovníky nebo vinná réva. K typickým rostlinám Portugalska patří také orchideje, ibišky, aloe nebo magnólie.

Portugalsko dovolená

Města v Portugalsku

Lisabon

Hlavní a největší město Portugalska, ležící na břehu řeky Tejo. Je to historické, kulturní a hospodářské centrum země, kde najdete mnoho památek, muzeí, galerií a parků. Mezi nejznámější turistické atrakce patří:

  • hrad svatého Jiří,
  • věž Belem,
  • klášter svatého Jeronýma,
  • most 25. dubna.

Porto

Druhé největší město Portugalska, ležící na severu země na břehu řeky Douro. Je to město s bohatou historií a architekturou, které je známé především jako kolébka portského vína

Coimbra

Třetí největší město Portugalska, ležící ve středu země na břehu řeky Mondego. Je to město s dlouhou akademickou tradicí. Nachází se zde jedna z nejstarších univerzit v Evropě.

Tip! Portugalsko je země plná historie, kultury a krásy. Ať už chcete navštívit Lisabon, Porto, Coimbru nebo jiné město, budete potřebovat cestovní pojištění. Cestovní pojištění vám ochrání před nepříjemnostmi, které by vám mohly zkazit dovolenou. Porovnejte si rychle a snadno ceny a podmínky různých pojišťoven a najděte si tu nejlepší variantu pro vás:

Srovnejte si cestovko a ušetřete

památky v Portugalsku

Malebné vesničky Portugalska

Portugalsko je země plná malebných vesniček, které nabízejí nádherné výhledy, bohatou historii a kouzelnou atmosféru:

Monsaraz

Středověká vesnice na vrcholu kopce v regionu Alengejo. Je obklopena hradbami a nabízí dechberoucí výhledy na okolní krajinu a přehradu Alqueva.

Monsanto

Vesnička ve středním Portugalsku, která je postavena z žuly a harmonicky se včleňuje do skalnatého terénu. Je známá jako “nejportugalštější vesnice Portugalska” a má zachované tradiční domy s břidlicovými střechami.

Azenhas do Mar

Vesnice na pobřeží Atlantiku nedaleko Sintry, která je známá svými bílými domky s modrými okny a dveřmi, které se řadí podél útesů. Vesnice má také slanou vodní nádrž, kterou vždy zaplní příliv.

Kulturní krajina Sintry

Horský pás s parky, zahradami a památkami, který byl ovlivněn romantickým hnutím v 19. století. Mezi nejznámější památky patří:

  • barevný palác Pena,
  • hrad Mouřenínů,
  • národní palác Sintra,
  • palác Seteais a Quinta da Regaleira.

Sintra je místem kouzel a fantazie, které lákalo královské rodiny a aristokraty. Je zařazena mezi památk y UNESCO.

Tip! Pro ubytování mimo ČR využijte naši slevu. Při rezervaci hotelu či penzionu klikněte na Booking.com a my vám vrátíme 4 % z nákupu zpět.

NhGIlI3_ywY

Výlety na Azory a Madeiru

Azory a Madeira jsou dvě portugalské ostrovní skupiny v Atlantiku, které nabízejí nádherné přírodní scenérie, bohatou kulturu a mnoho možností pro dobrodružné výlety. Azory a Madeira jsou ideální destinace pro ty, kteří hledají klid, krásu a dobrodružství v jednom balení.

Přírodní památka UNESCO na Madeiře

Přírodní památka, která zahrnuje původní lesy vavřínových stromů na ostrově Madeira. Tyto lesy pokrývají asi 20 % ostrova a jsou domovem mnoha endemických druhů rostlin a živočichů. Laurisilva Madeiry je jediným zbývajícím příkladem tohoto typu lesa v Evropě a je považována za živoucí fosilii.

Pastel de nata

Speciality místní kuchyně

Portugalské jídlo je známé svou pestrostí a bohatostí chutí. Mezi nejtypičtější pokrmy patří:

  • bacalhau (sušené a solené tresky),
  • cozido à portuguesa (dušený pokrm z masa a zeleniny),
  • caldo verde (polévka z brambor a zelí),
  • francesinha (sendvič s masem, sýrem a omáčkou).

Nicméně nejproslulejším kuchařským majstrštykem je pastel de nata.

Pastel de nata

Pastel de nata je malý koláček z listového těsta, který je naplněný krémovou směsí z vajec, mléka, cukru a citronové kůry. Na vrchu je posypán moučkovým cukrem a skořicí. Pastel de nata je neodolatelný pochoutka, která se podává teplá nebo studená, ideálně s šálkem kávy nebo čaje. Je to symbol portugalské kultury a gastronomie, který si můžete vychutnat v každém koutě Portugalska i ve světě.

Portské víno

Výlet do Portugalska zakončíme oslavou známého portského vína, které k Portugalsku neodmyslitelně patří. Jedná se o jedno z nejslavnějších a nejuznávanějších vín na světě. Je to víno s dlouhou a bohatou historií, která sahá až do 17. století, kdy se začalo vyrábět v údolí řeky Douro. Víno z Porta je výjimečné tím, že se obohacuje pálenkou, která zastaví kvašení a zachová vysoký obsah cukru a alkoholu. Je to více než jen nápoj. Je to dědictví portugalské kultury a gastronomie.

Portugalsko je fascinující země, která má návštěvníkům co nabídnout.  Od nádherných pláží a ostrovů, přes historická města a památky, až po bohatou gastronomii a vína. Portugalsko je také země s přátelskými a pohostinnými lidmi, kteří jsou hrdí na svou kulturu a tradice. Je to zkrátka země, kterou stojí za to objevovat a poznávat.