Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky

[obsahova-navigace]

V tomto článku najdete odpověď nejen na tuto otázku, ale dozvíte se také, jaký je průběh vyřizování hypotéky a jaké dokumenty budete k vyřízení hypotečního úvěru potřebovat.

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Doba vyřízení hypotéky se odvíjí hned od několika faktorů, může se lišit v závislosti na typu hypotéky, bance, která hypotéku poskytuje, době odhadu ceny nemovitosti a také na tom, jak rychle dodáte potřebné dokumenty.

  • Obvykle nejdéle trvá vyřízení a schválení hypotéky na stavbu domu, které se může protáhnout až na 6 týdnů.
  • Vyřízení hypotéky na nákup nemovitosti nebo rekonstrukci trvá okolo 3 až 4 týdnů.
  • Při refinancování hypotéky můžete zpravidla počítat ještě s kratší lhůtou v řádu zhruba 2 týdnů.

vyřízení hypotéky

Je možné vyřízení hypotéky urychlit?

Pokud potřebujete rychlé sjednání hypotéky online či osobně, máte několik možností. V případě, že se teprve rozhodujete, v jaké bance hypotéku sjednat, doporučujeme si jednotlivé nabídky bank jednoduše porovnat pomocí internetového srovnávače, který vám ušetří spoustu času. Dobu vyřizování hypotéky může výrazně zkrátit i hypoteční poradce, který vás celým procesem provede. V neposlední řadě vyřízení uspíšíte i tím, že si dopředu připravíte potřebné dokumenty, jež po vás banka bude vyžadovat.

Tip! Pokud chcete najít nejvýhodnější hypotéku pro vaši situaci, neztrácejte čas s obcházením bank. Srovnávač hypoték vám umožní porovnat nabídky různých bankovních i nebankovních institucí v pár minutách. Zjistěte, kolik můžete ušetřit na úrocích a poplatcích a vyberte si tu nejlepší hypotéku pro vás.

Srovnejte si hypotéky online

Jaké dokumenty po vás bude banka požadovat?

Stejně tak, jako se liší úrokové sazby a podmínky hypotéky u jednotlivých bank, mohou se lišit i požadavky na dokumenty, které je třeba bance doložit. Nejčastěji se však jedná o následující:

  • dva doklady totožnosti (např. občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas…)
  • doklady o příjmu (zaměstnanci dokládají potvrzení o výši pracovního příjmu a podnikatelé daňová přiznání za předchozí zdaňovací období)
  • dokumenty o výdajích (leasing vozu, výživné na děti apod.)
  • další dokumenty dle účelu hypotéky (např. návrh kupní smlouvy apod.)
  • list vlastnictví a nabývací titul
  • výpis z katastru nemovitostí

žádost o hypotéku

Jak vyřizování hypotéky probíhá?

Zajímá vás, jaký je průběh vyřizování hypotéky? Připravili jsme si pro vás praktický přehled.

Krok 1: Poté, co se rozhodnete, u jaké banky si budete hypotéku brát, podepíšete s hypotečním specialistou žádost o hypoteční úvěr, ve kterém souhlasíte s tím, že banka může nahlédnout do bankovních i nebankovních registrů.

Krok 2: Banka provede takzvaný scoring, což je proces, během kterého prověří vaši schopnost dlouhodobě hypotéku splácet.

Krok 3: Pokud bude scoring úspěšný, následuje dodání potřebných dokumentů a schvalování ze strany banky.

Krok 4: V případě, že dojde ke schválení hypotečního úvěru, hypoteční specialista vám předloží úvěrovou smlouvu.

Krok 5: Následuje podpis úvěrové smlouvy a poté vám banka poskytne hypoteční úvěr, který můžete začít čerpat.

co je potřeba k vyřízení hypotéky

Hypotéka v roce 2023: Aktuální podmínky

Pravidla spojená s čerpáním hypotéky se čas od času mění, proto je na místě si připomenout, jaká pravidla platí v roce 2023. Od 1. 4. 2022 můžou zájemci o hypotéku, až na některé výjimky, žádat nejvýše o 80 % z odhadní ceny nemovitosti. Ve většině případů je tedy třeba mít minimálně pětinu peněz našetřených nebo ručit jinou nemovitostí.

Celková výše úvěru také nesmí přesáhnout 8,5násobek čistého ročního příjmu žadatele o hypotéku a celková měsíční splátky hypotéky nesmí být vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu. V případě žadatelů do 36 let jsou však podmínky o něco mírnější.

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Obecně je možné říci, že se doba procesu vyřizování hypotéky v závislosti na bance, typu hypotéky, odhadu nemovitosti a době dodání dokumentů pohybuje okolo 2 až 6 týdnů.