Náhradní díly na auto: Jak rozpoznat kvalitu a vyvarovat se padělků?

náhradní díly na auto

[obsahova-navigace]

Vybrat správné náhradní díly na auto je klíčové pro bezpečnost na silnici a dlouhou životnost automobilu. Padělky a nekvalitní díly mohou v extrému vést k nevratnému poškození vozu nebo tragické nehodě. Jistotou kvality by měly být originální díly a oprava v autorizovaném servisu. Nákup přes internet ale nutně nemusí znamenat horší výběr ani sníženou kvalitu. Stačí sledovat několik parametrů.

Označení OEM: Co znamená?

Při hledání originálních autodílů narazíte na zkratku OEM a OE.

  • OE – z anglického original equipment, tedy originální díl.
  • OEM – anglická zkratka pro original equipment manufacturer, tedy výrobce originálních dílů.

OE je díl, který do automobilu montuje přímo automobilka. Vyrábí si jej buď sama ve svém závodě, nebo ho nechává vyrobit nasmlouvanými subdodavateli. I přes výrobu u subdodavatele dává na díl palec, že je v pořádku a splňuje definované parametry. Tento díl se do auta dodává pod názvem automobilky.

Automobilky si přímo ve svých závodech vyrábí jen poměrně malé množství dílů. Obvykle takto vytváří jen konstrukční prvky karoserie. Na zbytek mají subdodavatele.

Na OE dílu najdete následující označení:

  • název automobilky,
  • katalogové číslo dílu automobilky,
  • název výrobce a jeho závodu,
  • katalogové označení výrobku subdodavatele,
  • zemi původu.

OE není určeno na přímý prodej z výrobního závodu koncovému zákazníkovi. OE díly lze zakoupit v autorizovaných servisech a u specializovaných prodejců. Jejich použití obvykle znamená:

  • jistotu splnění požadavku automobilky na použité materiály i kvalitu zpracování,
  • minimální procento vad,
  • vyšší cenu.

Tip! Rozpoznat kvalitu a vyhnout se padělkům je klíčové při výběru náhradních dílů pro vaše auto. Stejně tak je důležité mít havarijní pojištění, které vám poskytne ochranu a klid, když to nejvíce potřebujete. S naším srovnávačem najdete pojištění, které je tak spolehlivé jako díly, které si vybíráte.

Srovnejte si havarijní pojištění

náhradní díly cena

Cenová politika u náhradních dílů na auta

Cenovou politiku pro prodej těchto dílů nastavuje automobilka a prodejci se jí musí držet. Většinou proto počítejte napříč trhem se stejnými cenami. U těchto originálních dílů zvažte, jestli cena odpovídá celkovému užitku. Na opravu vám totiž může stačit neoriginální, ale stejně kvalitní díl. U oprav motoru, brzd a řízení se však raději striktně držte dílů z automobilek.

Náhradní díly na auto z prvovýroby

Ve výrobě náhradních dílů hrají důležitou roli právě subdodavatelé automobilky. Na základě smluv dodávají pro automobilku díly označené logem automobilky a koncernu, katalogovým číslem i výrobním závodem. Tyto společnosti mohou vyrábět stejné díly jak pro automobilku, tak také pro sebe. Na stejných výrobních linkách, ze stejných materiálů i se stejnými parametry sjíždí prakticky stejné hotové díly. Jen nejsou označené logem automobilky/koncernu. A právě takové autodíly označujeme jako prvovýrobu.

Cena dílů z prvovýroby je výrazně nižší než u originálu. Prakticky je rozdíl jen ve značce. Automobilky dbají na důkladnou kontrolu kvality přebíraných autodílů. U prvovýroby může být kontrola kvality dílů na nižší úrovni.

Na dílu z prvovýroby najdete:

  • název výrobce a jeho závodu, který je shodný se subdodavatelem automobilky,
  • katalogové označení výrobku podle subdodavatelských tabulek,
  • zemi původu.

Náhradní díly na auto z druhovýroby

Jako druhovýrobu označujeme produkci dalších společností, které nejsou nijak spjaty s automobilkou. Obvykle se vyrábí a prodávají díly spotřebního charakteru jako žárovky, filtry, čepy, těsnění, brzdy.

Ceny z druhovýroby jsou o poznání nižší než u originálních dílů. Ne vždy znamená nízká cena špatnou kvalitu. Stejně tak nemusí označení Made in China znamenat problematický díl. Pokud daný závod výrazně dbá na svou prestiž, pak může být klidně Čína lepší než Evropa.

Nákup kvalitních dílů z druhovýroby je složitý a je dobré mít o trhu přehled. Vysloveně nepřehledný je původ autodílů z druhovýroby, které vznikají montováním součástek různých závodů. Jako země původu se označí místo, kde se zboží finálně zkompletuje. I zde jsou samozřejmě důsledné firmy, které dbají na kontrolu kvality a pod svou značkou prodávají jen smontované díly dodávané prvovýrobci.

výběr náhradních dílů v autoservisu

Jak rozpoznat kvalitu od padělku?

Pokud někdo trvá na originálním dílu za každou cenu, vyvstává otázka, jak by se mohl rozeznat padělek od originálního dílu. Indicií a způsobů ověření je několik:

  • Originální náhradní díly na auto jsou označeny buď přímo logem automobilky, automobilového koncernu, nebo jménem výrobce, které figuruje i na dílech přímo z automobilky.
  • Položte si starý náhradní díl vedle nově koupeného a zkontrolujte shodu. Porovnání tvaru, velikosti, materiálů a zpracování může odhalit rozdíly mezi originálním a nekvalitním náhradním dílem.
  • Jako varování by na vás měly zapůsobit výrazné rozdíly v ceně. Pokud se cena náhradního dílu zdá být příliš nízká ve srovnání s cenami u jiných prodejců, může to být známkou padělku.
  • Podívejte se na certifikace dílů a výrobce. Výrobce musí splňovat normy a bezpečnostní předpisy. Hledejte značky jako ISO (certifikát jakosti), CE certifikace (výrobek vyhovující evropskému trhu), nebo ECE (Economic Commission for Europe, tedy označení shody s pravidly definovanými Evropskou unií).
  • Dejte na důvěryhodnost. Pokud má výrobce dobré recenze na zboží a značku auta, kterou potřebujete, neměli byste narazit. Prodejce by vám měl být schopen poskytnout informace o původu dílů.

Kvalita náhradních dílů je zásadní pro životnost auta, nemusí vydržet takovou námahu a mohou se rychleji opotřebovávat. Pokud se při dopravní nehodě prokáže, že příčinou byly právě nekvalitní náhradní díly na auto z druhovýroby, pojišťovna odmítne plnit, nebo pojistné plnění zkrátí. Při opravách na to myslete.