Plná čára není zeď. Existuje hned několik případů, kdy ji můžete beztrestně přejet

plná čára

[obsahova-navigace]

Výrazně striktnější pravidla už platí pro dvojitou plnou čáru, za jejíž nerespektování může řidič dostat i zákaz řízení. Co přesně tedy plná a dvojitá plná čára dovoluje nebo naopak zakazuje? Přejetí přes plnou čáru hned nemusí skončit pokutou. Řidiči na ní mohou předjíždět i odbočovat.

Do garáže přes plnou čáru

V zákoně stojí: „…plnou čáru (V1a) je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci. U dvojité plné čáry (V1b) je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění…“

Z toho tedy vyplývá, že obě vodorovná dopravní značení je zakázáno přejíždět nebo přesahovat nákladem. V případě jednoduché plné čáry smí však řidič odbočit například do areálu firem, garáží, svého dvora nebo třeba na soukromá parkoviště či na polní cestu. Vždy se musí jednat o místo ležící mimo pozemní komunikaci.

Dvojitá plná čára

U dvojité plné čáry už tato výjimka neplatí a řidiči by tak hrozila bloková pokuta 2.000 Kč na místě a až 2.500 Kč ve správním řízení. Stejné sankce platí i pro šoféry, kteří odbočí přes jednoduchou plnou čáru na místo ležící na pozemní komunikaci. O body se bát však nemusí.

Autobus ano, tramvaj ne

Jednoduchou i dvojitou plnou čáru je pak možné legálně protnout, pokud v zastávce stojí autobus a vy ho můžete bezpečně objet. V ten okamžik se totiž jedná o překážku. Objet ho nesmíte jen tehdy, zastaví-li v zastávce umístěné přímo ve vozovce bez nástupního ostrůvku nebo chodníku. Pak musíme vyčkat do chvíle, než všichni cestující ukončí výstup a nástup a vozidlo zavře dveře. Nejlépe až se rozjede.

plná dvojitá čára

Foto: Značka zakazující objíždění vozidel MHD v pražské Michli.

Pozor na děti!

Podobně je tomu i v případě, že autobus zastaví na kolejovém pásu a pasažéři vystupují rovnou do vozovky. Autobus nesmí řidiči objet ani pokud je osazen značkou poukazující na převoz dětí. V některých místech jsou pak dokonce umístěny přímo zákazové značky s nápisem „Objíždění vozidel MHD zakázáno“. Jednu najdeme třeba i v pražské Michli. Jakmile by řidič toto dopravní značení ignoroval, hrozí mu bloková pokuta do dvou tisíc korun nebo 1.500 – 2.500 korun ve správním řízení. O body však nepřijde.

Odlišná pravidla platí při objíždění tramvají

Ty je totiž možné objet jen ve chvíli, dovoluje-li to dopravní značka IP 23 b (Objíždění tramvaje – jízda podél tramvaje vlevo). Ve všech ostatních případech je objíždění zakázáno. Pochopitelně nemá-li tramvaj nějakou technickou poruchu.

Tip! Plná čára není překážkou, ale signálem k opatrnosti. V situacích, kdy je její překročení nezbytné, je důležité mít pojištění, které vás ochrání před nečekanými následky. S naším srovnávačem havarijního pojištění si můžete být jisti, že najdete nejlepší ochranu pro vaše specifické potřeby a situace na silnici.

Spočítejte si cenu havarijního pojištění

Předjíždění na plné čáře!?

Existuje dokonce situace, kdy je možné na plné i na dvojité plné čáře předjíždět. Samotná plná čára totiž předjíždění nezakazuje. Jen při něm nesmíte vozem nebo nákladem plnou čáru přejet. Pokud to dopravní situace umožňuje a vyžaduje, tak můžete předjet motocykl, cyklistu a dokonce i jiné auto. Vždy ale dávejte pozor na to, abyste se nedostali za plnou čáru, jinak na vás čeká pokuta 2.000 Kč (bez bodů).

Plná čára  a „Zákaz předjíždění“

Tvrdý zákaz platí až ve chvíli, kdy je daný úsek komunikace osazen dopravní značkou B21a „Zákaz předjíždění“. Ta předjíždění auta v rámci jednoho pruhu samozřejmě zakazuje. Při ignorování této značky se řidič dopouští nedovoleného předjíždění. Platí možnost udělení pokuty pět až deset tisíc korun, zákaz řízení na 6 – 12 měsíců a sedm trestných bodů. Výjimkou je pouze předjíždění jednostopých vozidel.

žlutá plná dvojitá čára na silnici

Mnozí řidiči se pak domnívají, že jakmile zahájí předjíždění na přerušované čáře a dokončí ho až na plné čáře, nedopouští se přestupku. Jenže se mýlí.

„V daném případě se jedná o přestupek, protože řidič mimo jiné nesmí předjíždět, jestli by se nemohl bezpečně zařadit před vozidla, která hodlá předjet,“ informovala nás policejní mluvčí Hana Rubášová.

Pokud tedy řidič dokončuje předjížděcí manévr na plné čáře, pak tím ohrožuje ostatní účastníky provozu, jelikož plná čára bývá zpravidla v nepřehledných úsecích a předchází tak nebezpečným situacím.