Potvrzení o příjmu

Potvrzení o příjmu se zdánlivě dá slovně zaměnit za potvrzení o zdanitelných příjmech. Přesto se jedná o dva různé dokumenty.

Co je potvrzení o příjmu?

Potvrzení o příjmu je formulář, který potřebuje vyplnit banka nebo úvěrová společnost od žadatele při schvalování úvěru nebo leasingové smlouvy. V potvrzení o příjmu se uvádí osobní údaje zaměstnance (jméno, příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo občanského průkazu, telefon) a údaje od zaměstnavatele o pracovním poměru zaměstnance.

Do potvrzení o příjmu zaměstnavatel vyplňuje:

  • název a IČ zaměstnavatele, název pracovní pozice zaměstnance
  • typ pracovního poměru (dohoda, hlavní pracovní poměr)
  • zaměstnání na dobu určitou nebo neurčitou
  • zda je osoba ve zkušební lhůtě nebo ve výpovědní lhůtě
  • aktuální výše hrubé základní mzdy
  • čistý příjem za poslední 3 měsíce
  • způsob vyplácení mzdy
  • srážky ze mzdy jejich výše a důvod srážek

Potvrzení o příjmu pro OSVČ

Potvrzení o příjmu pro schválení úvěru u OSVČ je o něco větší oříšek. Každému podnikateli banka přesně stanoví, co musí doložit. Téměř vždy jde o daňové přiznání (obvykle postačí za minulé období, v některých případech se vyžaduje daňové přiznání i z předminulého roku), dále doklad o zaplacení daně vypočtené v daňovém přiznání a potvrzení o bezdlužnosti, které vystaví na žádost finanční úřad, správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna.

Potvrzení o zdanitelných příjmech

Formulář s názvem potvrzení o zdanitelných příjmech, celým názvem potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění představuje potvrzení, které vystavuje zaměstnavatel svému zaměstnanci po skončení kalendářního roku (případně při ukončení pracovního poměru) a kromě jiného jsou v něm příjmy od uvedeného zaměstnavatele za celý minulý rok.

Potvrzení o zdanitelných příjmech slouží k doložení příjmů, pokud si budete sami sestavovat daňové přiznání, nebo ho předáte tomu, kdo bude sestavovat roční zúčtování záloh daně z mezd. Zaměstnavatel vám ho vystaví zdarma na vaši žádost, kterou musíte podat do 15. února. Toto potvrzení zahrnuje zdanitelné příjmy ze zaměstnání, sražené zálohy na daň z příjmu, sražené a odvedené zdravotní a sociální pojištění, a také údaje o tom, zda byly uplatněny slevy z daně a které. Je potřeba mít potvrzení od všech zaměstnavatelů za daný rok.